İlk muzların en az 7 bin sene önce şu an Papua Yeni Gine olarak bildiğimiz bölgede yetiştiği biliniyor. Ayrıca Güneydoğu Asya’da da görülen muzların bu ilk zamanlarda büyük ve sert çekirdeklere sahip olduğu biyologlar tarafından ortaya çıkarılmış.
İlk olarak M.Ö. 4 bin yıllarında keşfedilen şeftaliler kiraz kadar küçük meyvelermiş. Çok az katı kısma sahip ilkel şeftalilerin tadının da bugünkü gibi hafif tatlı, hafif ekşi değil, tuzlu olduğu söyleniyor.
İlk bilinen havuçların 10. yüzyılda Suriye bölgesinde yetiştirildiği biliniyor. Bu dönemde havuçlar mor ya da beyaz olarak karşımıza çıkarken zamanla mor pigmentlerini kaybetmişler ve günümüzdeki sarı renge dönüşmüşler.
“Doğal” mısır ilk olarak M.Ö 7 bin yılında insanoğlunun karşısına çıkmış. Şimdilerde sulu sulu yediğimiz mısır o zamanlar kuru bir patates tadına sahipmiş.
Fotoğraftaki resim Giovanni Stanchi’nin 17.yüzyılda yaptığı bir tabloya ait. Resimdeki karpuz günümüzdeki karpuzdan oldukça farklı. Biyologlar bu yıllarda karpuzların içinde spiral şekillere rastlandığını ve kesildiğinde altı adet üçgen parçasının ortaya çıktığını belirtiyorlar.
Patlıcanlar tarih boyunca çok sık biçim ve renk değiştirdiler. Bu renk yelpazesi içinde beyaz, açık mavi, mor ve fotoğraf göründüğü gibi sarı renkler olduğu bilinmektedir. İlk patlıcanların bir kısmı Çin’de yetiştirilmişti. En eski patlıcanlarda, bitkinin sapının çiçeğine bağlandığı noktada dikenler olduğu biliniyor.
Elbette, seçici yetiştirme ile bu dikenlerden kurtulmayı başardık ve bugün marketlerde gördüğümüz daha büyük, uzun ve mor renkli patlıcana kavuştuk.
Meyve ve Sebzelerin İlk Halleri - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
Hayatı Doğayı Bizimle Keşfet - Tüm Hakları Saklıdır